Maskin & Smide i Lidhult svävar fram med Prosmart Cloud

Maskin & Smide i Lidhult har växlat upp verksamheten tillsammans med Prosmart. Nu har de ett molnbaserat MPS-system, Prosmart Cloud. Ett system som har skapat helt nya möjligheter i den dagliga produktionen, men också nya insikter om framtiden.  

Maskin & Smide i Lidhult är vad de heter. De är också ett fullserviceföretag inom bearbetning, svetsning, konstruktion och ytbehandling, från prototyp till serietillverkning. Många av kunderna arbetar inom tunga fordon. Patrik Carlsen, VD och ägare, har drivit bolaget i 7 år. Under den tiden har produktionen blivit allt mer avancerad, precis som detaljerna som lämnar produktionen. Något som fick Patrik att börja leta efter ett MPS-system. Valet föll på Prosmart Cloud. 

– Det började med att vi fick ett tips om Prosmart från vår revisor. Sedan gick allting väldigt snabbt, från telefonsamtal till handslag. Jag fick en bra känsla för Prosmart redan från start, både i bemötandet och för det jag såg på skärmen. Prosmart Cloud påminde om en snygg telefonapp. Det är inte svårt, tungt eller plottrigt. Mycket i systemet är självförklarande och informativt. Det är så ett system ska fungera tycker jag. Att Prosmart Cloud är på webben är en klar fördel. Vi behöver ingen egen server eller serverplats, säger Patrik Carlsen. 

Körplaner underlättar jobbet
Patrik och hans kollegor har använt Prosmart Cloud under relativt kort tid, men de ser redan en mängd tydliga fördelar. De har nu bättre koll på materialåtgången och sina ordrar. Prosmart har också möjliggjort körplaner, vilket underlättar arbetet avsevärt för bolagets medarbetare. Körplanerna ger bolaget en bättre överblick och helt att andra möjligheter att planera samt styra produktionens olika flöden.

Vi har ett helt annat flyt och framförallt bättre koll med Prosmart. Det gäller inte bara den dagliga produktionen, nu har vi ett kraftfullt  verksamhetsstöd och investeringsstöd att bygga vidare på.” 

– Tidigare har det varit helt hopplöst att skapa arbetsordrar, men det har ändrats med Prosmart. Vi kör ofta småserier med många skillnader på respektive artikel, men det har Prosmart löst med körplaner. Införandet av körplaner underlättar jobbet otroligt mycket. Där märker vi redan en stor skillnad. Det är som natt och dag i jämförelse, säger Patrik.

Minskade förluster med efterkalkyler
Prosmart Cloud har också möjliggjort efterkalkyler. Maskin & Smide i Lidhult kan utvärdera tidigare flöden och styra verksamheten på ett tydligare sätt. Det gör att bolaget kan minska sina potentiella förluster och räkna hem bättre affärer. 

– Man är ju alltid lite orolig för att räkna fel. Det finns ett exempel när jag trodde att det var en affär på plus minus noll. Men i själva verket var det en vinst på 22%. Det hade vi aldrig kunnat se utan det här systemet. Prosmart hjälper oss att göra bättre affärer. I det stora hela är vi mycket nöjda, både med Prosmart Cloud och Prosmart som leverantör, avslutar Patrik. 

Boka demo