Johanson Design gör det komplexa enkelt

Johanson Design tillverkar premiummöbler och utvecklar designkollektioner för offentliga miljöer i samarbete med några av Europas främsta formgivare. Produkterna  kännetecknas av skandinavisk design, gediget hantverk och stora valmöjligheter. För att hantera alla komplexa processer i produktionen förlitar sig bolaget på Prosmart.

Komplex produktion av premiummöbler
Johanson Design har sin bas i Markaryd i södra delen av Småland. Det som började med tillverkning av braskuddar för den lokala marknaden på 1950-talet har vuxit till ett internationellt erkänt designföretag med trogna kunder i Europa, USA, Mellanöstern och Asien. Bland produkterna finns i stort sett allt inom möblemang för offentliga miljöer. I princip all tillverkning sker i Markaryd där bolaget kan styra allt från a till ö i produktionen. Möblerna tillverkas i små serier, fast med extremt stor valfrihet för kunden. Det finns exempelvis 8500 olika tyger och 400 olika RAL-kulörer att välja på. Något som ställer stora krav på affärssystemet i hanteringen hela vägen från order till faktura.

Vi behöver flexibilitet mer än något annat eftersom vår produktion är så pass komplex. Tidigare har vi tyvärr använt fyrkantiga affärssystem som inte kunde anpassas efter våra behov. Prosmart är i mina ögon raka motsatsen.” 

Daniel Ilic, HR-chef/Hållbarhetsansvarig, Johanson Design 

Prosmart möter pCon
Prosmart används dagligen i verksamheten för att ha koll på fakturering, lagerhållning, flytande lager, attestering av fakturor och mycket mer. Johanson Design har även integrerat andra kritiska system med Prosmart, såsom Fortnox. Det i sig är inte unikt, då Prosmart sedan tidigare har en stark integrationslösning till Fortnox och andra ekonomisystem. Johanson Design utmärker sig med en helt annan integration, nämligen med 3D-verktyget pCon. Kopplingen mellan Prosmart och pCon är central för Johanson Design. Med hjälp av pCon kan bolaget bygga ordrar tredimensionellt, hantera offerter och ha full koll på alla varianter av möbler, lackfärger och tyger. Man kan alltså visuellt se produkten i fråga och alla ändringar hanteras automatiskt mellan pCon och Prosmart. En integration som har krävt innovativt tänkande från både Prosmart och Johanson Design.
– Prosmarts främsta styrka är deras lyhördhet och genuina intresse. Det som är en huvudvärk för oss, är bara kul för Prosmart. Ett system som pCon där minsta ändring påverkar andra delar i produktionen kräver mycket jobb. Prosmart har fattat det och tolkat våra behov på ett bra sätt, säger Daniel Ilic, HR-chef och hållbarhetsansvarig på Johanson Design. Daniel är också MPS-ansvarig på företaget.

“Det har varit en win-win”
Johanson Design är inne på sitt åttonde år med Prosmart. Sedan samarbetet inleddes har både bolaget och funktionaliteten i affärssystemet utvecklats till det bättre. Under åren med Prosmart i verksamheten har Johanson Design dubblat omsättningen utan att ha blivit fler användare. Ur Prosmarts perspektiv har bolaget alltid varit kritiska till administration. Johanson Design har hela tiden varit lösningsorienterade med en vilja att automatisera.
– På sätt och vis har vi varit med och utvecklat Prosmart. Det har varit en win-win. Överlag upplever jag Prosmart som en flexibel partner som levererar nytta, säger Daniel Ilic. 

Boka demo